Хліб є повсякденним продуктом, який людина вживає в їжу. За його рахунок організм людини в основному забезпечується вуглеводами. Хліб також є для неї джерелом 1/3 потреби на добу в білках, 1/4 потреби на добу в калії та фосфорі, 1/2 потреби на добу в залізі. І, звичайно, у якісному хлібі міститься чимала кількість вітамінів групи В.
Якщо доросла людина не виконує важких фізичних робіт, то її потреба в хлібі становить близько 300-350 г на добу. Але звичайно ці цифри можуть змінюватися ще й від таких факторів, як вік людини, вид діяльності, показник маси тіла, індивідуальних властивостей організму, а також від її раціону харчування.
Виявляється, що зміст корисних елементів у хлібі залежить від того, який вид і сорт борошна буде використовуватися для його випічки. Також на кількість у хлібі білків, вуглеводів, жирів і вітамінів впливають і добавки, які застосовуються при його випіканні. Найбільш корисним для людини є хліб, що випікається із цільного зерна. Однак варто відзначити, те, що не завжди чорний хліб, що ми купуємо, у дійсності є чорним. Нерідко хліб, який ми сприймаємо як чорний, є просто пофарбованим. Для того, щоб хліб виглядав чорним, виробники можуть додавати сік буряка, солодовий екстракт або згущений сік цукрового очерету. Тому, читаючи чудові назви хліба, спостерігаючи приклеєні до нього зерна, ми не можемо бути впевненими в тому, що ми купуємо якісний хліб. А також при цьому немає гарантії, що при випіканні обраного нами хліба, дійсно, було використано цільнозернове борошно.
Спробуємо дати Вам кілька корисних рад, які потрібно дотримуватися при покупці хліба:
- купуючи хліб, враховуйте те, що термін придатності пшеничного хліба становить не більш доби, а житнього – близько двох діб;
- не слід купувати хліб, якщо він є деформованим;
- якщо при виборі батона Ви помітили, що скоринка в нього має горбики, то для його покращення були застосовані різні домішки;
- намагайтеся не купувати плоский хліб, тому що він, більш всього, буде мати кислий смак;
- і, звичайно, не варто купувати хліб, що погано пахне, тому що, швидше за все, він випечений з борошна, яке заражене картопляною паличкою. Тому, вживання такого хліба може завдати великої шкоди Вашому шлункові. Якщо, купивши хліб і відламавши шматочок, Ви побачили, що його м'якоть тягнеться або ж липне до пальців, то в ньому теж є присутня картопляна паличка. Для Вашого здоров'я краще такий хліб не вживати в їжу.
0 Comments:
Post a Comment