16 березня 2010 р.

Як вибрати хлібопічку

Для сучасної людини хлібопічка скоріше екзотика, ніж потреба. За останні роки ми звикли купувати хліб у магазині, сталі вважати його чимось таким, що непідвласне домашній кухні. Результат? Слідом за домашнім хлібом з нашого будинку поступово стали зникати булочки, млинці та інші споконвічні смачності. Сьогодні далеко не кожна господарка ризикне приготувати до приходу гостей пироги - завжди є небезпека, що тісто не підійде так, як треба, та й вимішувати його - робота не легка… А тепер уявіть, що 99% цих проблем з вас зняли! Як? Так за допомогою маленького невимогливого у догляді та експлуатації приладу - хлібопічки.



Звичайно, головна причина купівлі хлібопічки - це прекрасний смак домашнього хліба (тільки уявіть, яким ароматом запахне ваша квартира!), але ще більш важливо те, що ви будете точно знати, із чого зроблений ваш хліб. На жаль, багато хліба, що продається сьогодні в магазинах, містять оцет, соєве борошно, рослинні жири, а також Е72, Е300 та інші зовсім некорисні для організму «покращувачі» і «розпушувачі», які ви нізащо й ніколи у свій домашній хліб не покладете.


Як вона працює

В принципі всі хлібопічки працюють за однією технологією. У кожній є форма з антипригарним покриттям і з тонкою ручкою. На дні форми є лопатка для перемішування тіста. Щоб спекти хліб, досить насипати в пічку задані в рецепті інгредієнти: борошно, сіль, цукор, воду, додати сухе молоко, масло й дріжджі. Але їх у жодному разі не можна перемішувати! Просто закрийте кришку, кнопками на керуючій панелі встановите обрану програму й можете йти займатися своїми справами - хлібопічка про все подбає сама. Поки ви будете відпочивати, вона сама замісить тісто, дасть йому вистоятися й ще гарненько помісить. Потім, коли тісто підніметься, пічка знову - щоб вийшли гази - вимісить тісто й дасть йому піднятися. І лише потім почнеться власне випічка. Та, яку ви самі замовили: зі скоринкою дуже рум'яною, середньою або зовсім світлою. Після всіх цих процедур пічка нагадає про своє існування звуковим сигналом. І нічого страшного, якщо вас у цей момент не буде у будинку: деякі моделі можуть зберігати хліб гарячим досить довго. Загалом, хлібопічка зробить за вас всю рутинну роботу. Вам же залишиться поласувати готовим свіжоспеченим хлібом.


Що можна спекти

Для того щоб випічка порадувала вас, потрібно подбати про відповідні інгредієнти. Дріжджі, наприклад, краще використовувати сухі.

Освоївши готування основного хліба, у який входить лише борошно, вода, цукор, дріжджі, сіль і сухе молоко, можна почати пекти хліб з додаванням зерен, спецій, горіхів і насіннячок і навіть свіжих і тушкованих овочів! Хлібопічка запросто спече хліб з смаженою цибулею, сушеними грибами або помідорами, запеченими перцем або беконом, що хрумтить, з копченим м'ясом або тертим сиром і травами. Також можна приготувати солодкі кекси з шоколадом, фруктами та ягодами. А полуничний хліб! Така смакота навіть у самому казковому сні не присниться! Різні добавки закладаються строго по звуковому сигналу, який подає хлібопічка.


Яку модель вибрати?

Перед купівлею хлібопічки варто подумати про те, якого розміру вам потрібно пекти хліб. Різні моделі, залежно від розміру, печуть буханця вагою від 500 г до 1,5 кг, тому, якщо ви їсте багато хліба, варто вибрати більшу пічку. До речі, більші хлібопічки можуть готувати й маленькі буханці.

Якщо у вас є бажання класти в хліб добавки, то вам знадобиться функція «додавання ізюму». У цьому режимі можна випекти хліб з додаванням не тільки ізюму, але й здрібненої кураги, зелені, чорносливу, горіхів, цукатів, шоколаду, сиру, меленого імбирного кореня, шафрану, шматочків свіжих фруктів, бекону й інших смачностей, що роблять звичайний хліб апетитним делікатесом.

А якщо ви любите дріжджову випічку, зроблену власноручно, але з разу в раз б'єтеся з замісом тіста - хлібопічка з функцією «готування тіста» назавжди позбавить вас від страждань: вона зможе замісити тісто спеціальне для здобних булочок, булочок і кренделів, пирогів з начинкою. Досить буде насипати продукти у форму й через півтори години, вийнявши готове тісто, почати ліпити пиріжки.



У більшості моделей є також режим приготування тіста для піци. Спритні господарки вже пристосували цей режим для виготовлення тіста для пельменів.

Багато моделей уміють також готувати домашній джем і варення з полуниці, чорниці, абрикосів, слив, яблук і навіть лимонів! Господарці не потрібно більше стояти годинами над каструлею й знімати пінку. Можна не побоюватися, що джем вийде занадто рідким або, навпаки, перевариться й стемніє. Треба лише точно дотримуватися інструкції, яка дуже проста. А деякі дорогі хлібопічки навіть здатні зварити рис.

Отже, настільні мініпекарні - чудова знахідка для тих, хто обожнює свіжу гарячу випічку, а також уміє рахувати гроші, берегти час і не заощаджує на здоров'ї. Така техніка подвійно незамінна за містом, наприклад на дачі, відділеної від благ цивілізації. Можна, звичайно, прожити й без хлібопічки, але все-таки з появою в будинку такого багатофункціонального приладу якість вашого життя, безсумнівно, підвищиться. І, перейшовши на домашній хліб, ви навряд чи зможете повернутися до магазинного.

0 Comments: